Hvordan skriver du en god CV?

Det er ikke alltid lett å skrive en god CV. Det er ikke alle som har erfaringen eller som har mottatt undervisning om hvordan de skriver CV.

Hvorfor er CV viktig?

CV er viktig fordi den oppsummerer erfaringene dine. I en CV kan du «argumentere» ved å vise frem ferdighetene dine på hvorfor du passer stillingen du søker. Du kan også kanskje ha andre talenter som ikke er etterlyst som kan være svært lønnsomme.

I Dreamwork jobber vi med rekruttering og headhunting (hodejeger) og for oss, og trolig for de fleste rekrutteringsbyråer, er kandidatens CV en viktig faktor når vi skal hjelpe kandidaten inn i en bedrift som h*n kan trives i, men også for å møte arbeidsgivers ønsker.

Hvordan skriver du en god CV?


Så her er de 10 tingene du trenger ha med på søknaden din:

 1. Gjør det enkelt for arbeidsgivere å komme i kontakt med deg. Ta med adresse, telefonnummer og e-postadresse. Ikke bruk e-postadresser som ser uprofesjonelle ut, f.eks. foxytoy.666@hotmail.com
 2. Fremhev oppgaver og ansvar som viser dine ferdigheter og styrker. Velg elementer som er relevante for jobben du søker om. Er du god på tekniske emner og søker en IT jobb, la dette være synlig.
 3. Snakk om ferdigheter eller kunnskaper du har utviklet, og fremhever noen viktige prestasjoner som gjelder jobben du har/har hatt – inn eller ut av arbeidet. Hvis du for eksempel søker en jobb som webutvikler, er det åpenbart at tekniske ferdigheter er avgjørende, men like viktig er hvordan du kan jobbe som en del av et kreativt team med tidsfrister for å møte.
 4. Hvis du ikke har så mye, eller noen, arbeidserfaring, tenk på andre ting du har vært involvert i som skoleklubber eller frivillig arbeid. Har du tatt noen kurs på nett du har sertifiseringer i?
 5. Vær ærlig om dine kvalifikasjoner og erfaring. Hvis du har løyet på i CVen, kan du lett bli tatt ut i intervjuet.
  Du vinner ingen ting på å være uærlig!
 6. For å spare plass på CVen din, trenger du ikke å inkludere referanser, men sørg for at du oppgir at de er tilgjengelige på forespørsel. Husk å spørre referansepersonene om det er greit å inkludere dem i CVen din, så de kan være forbedret på at de kan kontaktes.
 7. Generelt, unngå fancy skrifter, grenser, tabeller og grafikk. De kan være distraherende. Det er unntak – hvis en stylet CV viser dine ferdigheter som grafisk designer, for eksempel.
 8. Bruk aktivt språk – for eksempel, ‘Jeg fullførte‘ i stedet for ‘oppgaven ble fullført‘. Vær positiv og unngå klisjeer. Hold setninger korte og prøv å ikke gjenta informasjon.
 9. Prøv å holde dokumentet på to sider av A4. Arbeidsgivere vil skanne CVen din – gjør det enkelt for dem å oppdage nøkkelord ved hjelp av punktposter og overskrifter.
 10. Unngå stavefeil. Bruk stavekontrollen på datamaskinen, men ikke stol hundre prosent på denne. Spør heller noen med god forståelse av grammatikk og stavekontroll for å sjekke din CV. Eller be mor eller far se over.

Etter å ha laget en god CV….

…er det på tide å lage en god søknad. For mange av kan dette være den langt viktigste delen.

Er du klar til å begi deg ut på nye eventyr kan du også registrere din CV her for å finne mange spennende muligheter!