Finn drømmejobben … selv om du ikke vet hva du vil

Husker da du var 18 og bekymret deg for at du ikke hadde svar da folk spurte deg hva du skulle gjøre med livet ditt?

Vel, det viser seg at du ikke bestemmer deg for en karriere rett etter videregående eller høyskole og holder deg til det. Ifølge en Forbes-artikkel, kan du ende opp med å ha så mange som 15 til 20 jobber i løpet av livet ditt, og i henhold til en Fast Company-artikkel, kan du skifte jobb hver 4.4 år.

Så det betyr at du kan ende opp med å svare på spørsmålet Hva skal du gjøre med livet ditt? Mer enn en gang.

Hvordan vet du om en bransje eller karrierevei passer for deg? Det er så mange spennende karriereveier og måter å bruke dine talenter på. For eksempel, hvis du er som meg og elsker å skrive, kan du være en forfatter, en professor, en journalist, en innholdsskaper, en PR-rådgiver, en advokat og utallige andre ting.

Med alle de tilgjengelige jobbalternativene, hvordan vet du hvilken vei du skal ta?

Alle har vært der. For noen år siden søkte jeg på jobber i en rekke bransjer fordi jeg ikke kunne bestemme hva jeg ønsket å gjøre – alt virket interessant. Det var lettere å finne ut hva jeg ikke ville gjøre enn det jeg gjorde.

Finne drømmejobben? Her er noen tips:

Følg styrkene dine

Skriv ned en liste over dine styrker. Jeg har nylig lest StrengthsFinder 2.0, og rådene har virkelig resonert med meg. En annen selvanalyseresurs som kan hjelpe deg med å finne ut hva slags karriere og arbeidsmiljø som vil resonere med deg, er Myers-Briggs personlighetstest.

Det er  selvfølgelig mulig å være god til mange ting, hvis man prøver hardt nok – men bør ikke styrkene dine være et tegn på hva du skal gjøre? Vil du ikke være lykkeligere (og bedre på jobben din) hvis du finner en karriere som passer til dine sterke sider? Jeg har tatt både StrengthsFinder og Myers-Briggs og funnet ut at de har hjulpet meg med å forstå mine verdier, styrker og hva jeg skal se etter i et arbeidsmiljø.

For eksempel, du kan tro at du ikke er en matematiker, men finner ut at du elsker å bruke logikk for å løse problemer. I så fall kan du faktisk elske noe du aldri har prøvd, som koding!

 

Ta test: Hva er dine personlige styrker og drivkrefter?

Evaluer fortiden

Svar på disse spørsmålene om hvert sted du har jobbet: Hva likte jeg mest og minst om selskapet? Hva likte jeg mest og minst om bedriftskulturen? Hva likte jeg mest og minst om lederen min? Hva likte jeg mest og minst om de menneskene jeg jobbet med? Hva var det mest utfordrende ved å jobbe der? Når var jeg lykkelig eller den stolt? Hva var min største prestasjon? Hva liker jeg mest og minst om ansvaret mitt?

Svarene dine vil hjelpe deg med å avklare hva du likte mest og minst om tidligere arbeidsplasser, slik at du kan se etter lignende eller forskjellige egenskaper i fremtiden.

Du trenger ikke å fortsette å gjøre det arbeidet du alltid har gjort, men du kan analysere ditt tidligere arbeid for å finne ut nøyaktig hva du likte, det du ikke likte, og hvilke situasjoner som gir deg din mulige beste arbeidsplass og lykkeligste selv.

Snakk med så mange som mulig

Snakk med så mange som mulig. Fortsett med informasjonsintervjuer og lær om karriereveier og råd. Spør om jobb, industri og profesjonelle ambisjoner. Kom alltid med spørsmål på forhånd slik at du får mest mulig ut av møtet eller telefonsamtalen.

Ikke begrense deg til kun folk du kjenner eller er forbundet med på noen måte. Gå på LinkedIn og les folks jobbbeskrivelser eller gå online og les intervjuer og artikler om personer du beundrer.

Før du setter ditt hjerte på èn karriere, helt utelukkende, sørg for at du finner ut hva jobben er dag til dag.

Les mer: Vår informasjon til deg som søker jobb

Prøv noe nytt

Ta kurs, gå på workshops, les bøker, se utallige YouTube-opplæringsprogrammer, og prøv noe nytt. Du kan finne ut at du er lidenskapelig til koding, nettside design, grafisk design, skriving, eller noe helt annet. Teknologi gjør det så enkelt å lære nye ferdigheter. En ny hobby kan føre til en helt ny karriere, som det gjorde for meg.

Hvor vil du trives?

Er folk konkurransedyktige eller drives de av samarbeid? Er de venner utenfor kontoret? Er selskapet hierarkisk eller flatt? Fungerer du som et lag eller arbeider du først og fremst på egen hånd? Er det mye “red-tape,” eller vil du ha muligheten til å ta beslutninger og flytte raskt? Kan du jobbe hjemmefra eller vil du jobbe på kontoret? Hva med begge deler? Hva er balansen mellom arbeid og liv? Hva er dine lønnsforventninger?

Tenk på hvilken type arbeidsmiljø som passer best for deg og livsstilen du ønsker å ha. Og hvis du ikke er sikker, prøv å ta litt arbeid på si, for å litt perspektiver. Hvis du jobber i et samarbeidskontor, kan du prøve å gjøre litt solo freelancing. Hvis du bruker arbeidsdager alene, hvorfor ikke jobbe med et samarbeidsprosjekt på siden?

Gjør det som får deg til å smile

Folk ga meg to gode råd når jeg vurderte karriereveien for meg;  tenk på hva du gjør “for moro skyld”, og hva du elsker så mye, at du vil være villig til å gjøre det gratis.

Det andre var et råd fra min far. Han sa at man ikke nødvendigvis bør velge den mest prestisjefylte jobben, slik at du kan imponere folk på cocktailpartyer. I stedet for å velge det mest “imponerende” tilbudet – noe alle kanskje hadde vært tilbøyelig til å gjøre – velg den som vil gjøre deg lykkelig og tillater deg å vokse og å lære.

 

Se våre ledige stillinger her.

Bruk et rekrutteringsbyrå

Til tross for mange gode råd, kan man allikevel føle at man ikke kommer dit man vil, eller miste håpet om å finne drømmejobben. Men fortvil ikke, det er mange dører som kan hjelpe deg til drømmejobben. I Dreamwork jobber vi daglig med å hjelpe arbeidssøkere med å finne en jobb de kan trives og utvikle seg i. Det som er fordelen til et rekrutteringsbyrå, er at de har mange midler og lang erfaring, slik at de kan lettere plassere deg og hjelpe deg finne dine styrker og svakheter.

 

Vi i Dreamwork har spesialisert oss på rekruttering innen salg, markedsføring, finans og mye mer!