Når og hvordan bør du ta opp lønn i en jobbsøkerprosess?

Har du tidligere blitt spurt om hva du tjener tidlig i en intervjuprosess, hvilken lønn du forventer å få eller sittet der og lurt på om du selv kan ta opp temaet?

Dette er gjerne et spørsmål som er ubehagelig for de fleste å svare på. Det kan være vanskelig å vite når man selv bør ta opp samtalen rundt lønn og hva man bør svare dersom en rekrutterer, eller fremtidig arbeidsgiver, stiller deg spørsmålet under et intervju. For mange kan det også oppleves som ganske personlig hva man tjener i dag og flere mener at dette ikke er noe rekrutterere/fremtidig arbeidsgiver har noe med.

Her forteller vi litt mer om hvorfor lønn bør tas opp tidlig i en jobbsøkerprosess og hvorfor vi stiller spørsmålet i utgangspunktet ????

Vi ønsker ikke å kaste bort noen sin tid! Du har allerede en nåværende lønn og en tanke om hva du ønsker å tjene når du skal bytte jobb. Jo tidligere dette blir definert for oss, desto raskere kan vi sammen finne ut av om stillingen er relevant for deg. Arbeidsgiverne fastsetter ofte lønnsbudsjettet lenge før stillingen utlyses, så stillingen du søker på har som regel allerede et fastsatt lønnstrinn.

Kanskje syns du det kan være vanskelig å dele den lønnen du sitter på i dag fordi du ønsker å gjøre et lønnshopp, og selv mener du fortjener å tjene mer! Dersom du søker på en stilling gjennom et rekrutteringsbyrå kan det være til din fordel å dele det med oss. Rekrutterere er først og fremst rådgivere med bred innsikt i markedet. Vi kommuniserer med hundrevis av selskaper hvert år og har derfor god oversikt over lønnsnivåene i bransjen. Hvis du har betydelig erfaring og ligger 150 000 kroner under gjennomsnittslønnen for din bransje, kan vi gi deg denne informasjonen slik at du kan justere forventningene dine. Dette gjelder selvfølgelig også i motsatt situasjon. På denne måten blir det lettere for deg å søke en relevant stilling med riktig lønnsnivå.

Så ikke vær redd for å snakke om lønn under et jobbintervju eller bli nervøs dersom rekrutterere stiller deg dette spørsmålet. Jo fortere lønn blir diskutert i jobbsøkerprosessen, desto tidligere kan begge parter avgjøre hvor vidt det er aktuelt å fortsette prosessen.

Med det sagt ønsker vi alle jobbsøkere der ute masse lykke til! Stol på din egen verdi. Dette fikser du ????