Jobbintervju? Her har du hemmeligheten for å lykkes

I løpet av mange år innen rekruttering har vi ikke funnet en bedre måte å kunne bevise at du er den mest effektive kandidaten, enn STAR-teknikken.

En strukturert, engasjerende tilnærming til svar på et jobbintervju, STAR står for Situasjon, Oppgave, Handling og Resultat. Teknikken tvinger deg til å holde fast ved et forenklet, overbevisende rammeverk og sikkerhetskopiere det med relevante eksempler.

STAR-teknikken i praksis

Mange intervjuespørsmål, spesielt kompetansebaserte, er utformet i formål om å samle “bevis” på dine ferdigheter og hvordan de blir satt i bruk. Ved hjelp av STAR-teknikken kan du adressere et jobbintervju spørsmål direkte, ved å snakke gjennom nøyaktig hvordan du har håndtert tidligere erfaringer. En sjef/leder vil ikke høre vage detaljer – de vil vite hvordan du spesielt nærmer deg en utfordring. Hvis du får spørsmål som dette:

«Du nevner her i CV-en din at du har gode verbale kommunikasjonsevner. Kan du beskrive en situasjon da disse ferdighetene ble testet?“

Så her er hvordan du bruker STAR-teknikken til din fordel på et jobbintervju:

S: Beskriv situasjonen og sett scenen

Begynn med å sette scenen slik at intervjueren kan forstå hvorfor dine ferdigheter nødvendige:

“I løpet av min tid på “X” lanserte vi et nytt produkt. Dette produktet skulle bli lagt til vår markedsføringsdirektør av en av våre kunder.“

 

T: Forklar oppgaven du foretok

Derfra beskriver du hvilken rolle du spilte, og hvordan dine ferdigheter ble testet:

Som utnevnt salgsforvalter for produktet, måtte jeg presentere pitchen. Presentasjonen min måtte kommunisere de unike salgsargumentene til produktet vårt og hvordan det ville være til nytte for vår virksomhet. Om morgenen, da  jeg skulle presentere, lærte jeg at to av våre kundes salgsdirektører også ønsket å delta på møtet.“

 

A: Beskriv handlingen du tok

Deretter må du hjelpe intervjueren til å forstå ditt svar på “oppgaven”, og hvordan du i handlingen utnyttet dine ferdigheter:

“Jeg tilpasset presentasjonens fokus til å adressere flere personer, og tweaket noe av språket for alle som ikke er kjent med arten av produktet vårt – tone ned jargongen, slik at presentasjonen min ga mening til både markedsføring og salgsfagfolk.”

 

R: Vis resultatene av handlingen

Sist, snakk om resultatene dine og hvordan dine ferdigheter skapte et positivt resultat:

“Som et resultat av min vellykkede pitch, sikret vi en første bestilling for vårt produkt, som økte vår månedlige omsetning med 25 prosent. Presentasjonen genererte også noen gode tilbakemeldinger fra de to ytterligere salgsledere spesielt. “

 

Hvorfor STAR-teknikken fungerer

STAR fungerer fordi det er et “lett-å-følge rammeverk” og forhindrer deg i å vandre ut av emnet eller bli fanget i irrelevante detaljer. STAR-teknikken lar deg fortelle en historie til intervjueren og holde han/hun interessert og investert.

STAR gjør også den helt nødvendige jobben med å fokusere på spørsmålet og sørge for at hver del av svaret ditt er kortfattet og informativt hver gang.  Å øve på jobbintervjuet ditt ved hjelp av STAR-teknikken, kan øke tilliten din, spesielt når du diskuterer ferdighetssettet ditt og alle tidligere karrieresuksesser du planlegger å snakke om. Du har en unik erfaring og arbeidshistorie – bruk det til din fordel!

Du bør også ta deg tiden før et jobbintervju og bli kjent med CVen din, og med hvilke typer spørsmål i jobbintervjuet du sannsynligvis vil bli spurt om. STAR-teknikken er mest effektiv når det brukes til å eksemplifisere hvordan ferdigheter du har er relatert til hva en arbeidsgiver trenger. Så ta et stort steg fram ved å legge STAR til repertoaret ditt for å vise at du er den rette kandidaten til jobben.