Hvordan et godt arbeidsmiljø kan forbedre retail – og hvorfor psykologisk trygghet er nøkkelen

Senior Advisor Retail

Victoria Høiberget

Publisert

08 mai 2025

Lesetid

For noen år tilbake fikk jeg høre en historie fra en butikksjef i en stor retailkjede. Hun fortalte meg hvordan hennes butikk, som tidligere hadde vært preget av høy turnover og lav motivasjon, plutselig begynte å blomstre. Jeg ble nysgjerrig på hva som hadde skjedd? Det var ikke noen stor omstrukturering, ikke et nytt salgssystem eller store økonomiske investeringer. Det var én enkel, men kraftfull endring: Lederne begynte å skape psykologisk trygghet i teamet sitt. 

De lagde tydelige forventninger til medarbeidernes arbeidsoppgaver og forventet prestasjon. Alle i teamet følte at de kunne komme med ideer, at de kunne gjøre feil uten å bli straffet, og at de var respektert uansett hvilken rolle de hadde. Butikken ble et sted folk virkelig ønsket å være. Resultatet? Økt salg, bedre kundeopplevelser, og ikke minst: De beste medarbeiderne ønsket å bli værende. 

Så, hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø i retail? 

 ✅ Tydelige forventninger – Når alle vet hva som forventes av dem, kan de levere sitt beste.
Åpen og ærlig kommunikasjon – Ikke bare fra toppen og ned, men mellom alle i teamet.
Rettferdighet og respekt – Alle behandles godt, uansett hvilken rolle de har i virksomheten.
Muligheter for vekst – Både profesjonelt og personlig, slik at ansatte føler seg utfordret og verdsatt. 

Og det hele starter med psykologisk trygghet. Når folk føler seg trygge på jobben, tør de å bidra med sine beste ideer, prøve nye løsninger og lære av feil. Det er dette som skaper et sterkt og produktivt team – og som kan løfte butikkene til nye høyder. 

Hvordan bidrar Dreamwork Retail til å bygge kulturer der folk trives, vokser og ønsker å bli værende?  

  1. Rekruttering av de rette menneskene
  • Vi finner de som både har riktig kompetanse, samt felles verdier og motivasjon som stemmer overens med arbeidskulturen i organisasjonen.  
  • Vi bruker verktøy som personlighetsanalyser og teamvurderinger for å forstå hvordan kandidater kan bidra til eksisterende teamdynamikk og hvilken type arbeidsmiljø de trives best i. Dette gjør at nye ansettelser kan bidra til å styrke den positive kulturen. 
  1. Employer Branding for å tiltrekke de rette folkene
  • Når vi hjelper bedrifter med å bygge et sterkt employer brand bidrar til å vise frem hvordan det er å jobbe i virksomheten. Dette tiltrekker personer som har en interesse i å bli en del av en arbeidsplass som setter pris på åpenhet, utvikling og psykologisk trygghet. 
  • Vi hjelper med å presentere autentiske historier fra ansatte: som kan være en sterk måte å vise hvordan kulturen på arbeidsplassen virkelig er. Positive ansatte er de beste ambassadørene for bedriftens kultur.